Socijaldemokratija

Bečki razgovori o demokratiji

Evropski fond za demokratiju i solidarnost (EFDS) je u Karl Renner institutu u Beču 9. i 10. novembra 2013. godine organizovao raspravu na temu “Unapređenje demokratije pre i posle proširenja Evropske unije”.  Miloš Đajić je u ime Centra modernih veština koji je partnerska organizacija sa većinom fondacija koje čine EFDS, učestvovao u ovoj zanimljivoj radionici i debati zajedno sa učesnicima i učesnicama iz Nemačke, Švdeske, Holandije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Austrije, Grčke… Celokupan događaj je organizovan u odličnim uslovima za rad koje pruža Karl Renner institut. Radi se o bivšem dvorcu na periferiji Beča koji je preuređen za potrebe ovog instituta koji je osnovan od strane Socijaldemokratske partije Austrije.

600x300 01

Prvog dana se na različite načine raspravljalo o tri predloga eseja koje su kolege napravile. Ideja je bila da svako od nas doprinese da predloženi papiri postanu kvalitetniji i sadržajniji da bi ih kasnije EFDS publikovao i da bi možda postali deo programa za EU izbore.

Prvi je bio od prijateljice iz Turske Dr. Bihter SomersanO demokratiji i novoj viziji demokratije“. Ona se u svom tekstu bavi društvenim pokretima i demokratijom. Tokom rasprave istaknuta je važna teza o kojoj se malo vodi računa u socijaldemokratskim strankama, a to je da su kroz istoriju socijaldemokratske stranke uvek bile predvodnice društvenih pokreta i da je važno i sada napraviti kopču i poveza ti se sa današnjim društvenim pokretima. To deluje dosta teško ali nije nemoguće.

450x

Drugi tekst koji je napisao Dr Theofanis ExadaktylosPonovno mapiranje demokratije u Evropskoj uniji pod svetlom ekonomske krize” govori o reprezentativnoj demokratiji i poverenju u političke stranke i političare. Zanimljiv tekst koji je otvorio živu raspravu pre svega o tome  zašto se sve više gubi poverenje u demokratske institucije, političke procese  i stranke?

Treći tekst je napisao Rene Cuperus na temu “Opadanje demokratije? O lažnim demokratijama i demokratskoj iscrpljenosti“. Zanimljiv pogled na demokratsko nazadovanje koje je definisano u pet osnovnih problema:  Demokratska slabost i nepoverenje javnosti, Korupcija i organizovani kriminal, Pravosudni sistem, Medijske slobode, Ljudska prava i tretman manjina.

Zanimljivo je posmatrati kako predstavnici različitih država u kojima su demokratije dostigle različit nivo razvoja posmatraju razvoj demokratije što posebno dolazi do izražaja kada se npr. predstavnici Švedske, isto kao i ostalim učesnicima i učesnicama, uputi pitanje: šta su nedostaci švedske demokratije?

Zanimljivi odgovori koji se ovim putem dobiju pokazuju koliko još prostora ostaje za unapređenje primene demokratije i koliko je neophodno njeno prilagođavanje današnjem kontekstu.

Iz ove diskusije izdvojila se i ostala da lebdi zanimljiva teza o tome da ne smemo dozvoliti da demokratija bude nova Biblija, jer su nekad u ime Biblije pokoravane zemlje, a sada se na silu u neke zemlje uvodi demokratija.

006 600x300

Ovo je bila značajna tema koja nam je omogućila da uporedimo kakvo je stanje demokratije u Srbiji u odnosu na druge zemlje a korisno je bilo čuti i debate o budućnosti proširenja i izborima u EU. I ne manje vežno, bila je ovo još jedna prilika za dobro druženje sa predstavnicima i predstavnicama drugih stranaka, fondacija kao i ekspertima.

 

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *