Saopštenja

Obeležava se Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Danas, 9. decembra obeležava se Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Korupcija je složena društvena, politička i ekonomska pojava koja pogađa sve zemlje sveta. Ona napada temelje demokratskih institucija, usporava ekonomski razvoj i doprinosi nestabilnosti i onemogućava uspostavljanje vladavine prava.

Borba protiv korupcije u Srbiji još uvek nije institucionalna i zavisi od političke volje. Zbog toga je osnaživanje institucija da se bore protiv korupcije veoma važno. Integritet institucije predstavlja otpornost organizacije na korupciju. Jačanje integriteta institucije dovodi do smanjenja rizika da se javna ovlašćenja obavljaju suprotno svrsi zbog kojih su ustanovljena, što doprinosi poboljšanju kvaliteta rada institucije, a time i povećanju poverenja javnosti u njihov rad.

Centar modernih veština (CMV), u partnerstvu sa Projektom za reformu pravosuđa i odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovodi projekat “Sprovođenje planova integriteta”. Cilj projekta je da se, u saradnji sa predstavnicima osam opština u Srbiji (Bački Petrovac, Batočina, Beočin, Vračar, Žabalj, Obrenovac, Stari grad, Paraćin), postojeći planovi integriteta iskoriste kao prilika za organizovanu komunikaciju s građanima i drugim zainteresovanim stranama u lokalnoj zajednici.

fotografija preuzeta sa thephilanews.com

fotografija preuzeta sa thephilanews.com

Plan integriteta predstavlja preventivnu antikorupcijsku meru koju su sve lokalne samouprave (kao i svi državni organi i organizacije, organi teritorijalne autonomije, javne službe i javna preduzeća) bile dužne da donesu do marta 2013. godine. To je dokument koji nastaje kao rezultat samoprocene izloženosti institucije rizicima za nastanak i razvoj korupcije, kao i izloženosti etički i profesionalno neprihvaljivim ponašanjima. OVDE možete pogledati koje institucije u Srbiji su do danas usvojile planove integriteta kao i koje nisu.

Rezultati projekta i izrađenni akcioni planovi biće prezentovani 18. decembra 2013. godine na završnoj konferenciji u prostorijama GO Vračar.

Konvencija Ujedinjenih nacija za borbu protiv korupcije stupila je na snagu u decembru 2005. godine. od kada se 9. decembra i zvanično obeležava Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *