Obrazovanje

Upravljanje otpadom

Arhus centar Novi Sad održao je 23. marta u Ekološkom centru “Radulovački” u Sremskim Karlovcima okrugli sto na temu “Regionalno upravljanje otpadom – promene i izazovi”. Učesnici i učesnice okruglog stola su bili predstavnici međuopštinske radne grupe za upravljanje otpadom Novi Sad. Međuopštinska radna grupa okuplja osam opština Južno Bačkog upravnog okruga i Grad Novi Sad,, a koji su okupljeni oko regionalne deponije Novi Sad. Na okruglom stolu su govorili Predrag Simić iz Ministarstva poljoprivrede i životne sredine,  Tatjana Đurić , pomoćnica pokrajinskog sekretara za za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Roladn Fekete iz kompanije “Lafarge”, Duško Jovanović, Kancelarija za inkluziju Roma i Miloš Đajić iz Centra modernih veština. Okrugli sto je podržala Misija OEBS-a u Srbiji.

DSC_13461

Ovaj  sadržajni okrugli sto je bio vrlo koristan za prikupljanja informacija koje bi mogle  da budu integrisane u novi Zakon o upravljanju otpadom čije usvajanje se očekuje ove godine.  Evidentno je da su problemi u upravljanju otpadom mnogostruki. Pokazalo se i ovoga puta kolika je bila greška gašenje Fonda za zaštitu životne sredine jer je time sistem upravljanja otpadom ozbiljno narušen. Miloš Đajić je prezentovao zaključke Zelene inicijative i Konventa o životnoj sredini Evropskog pokreta u oblasti upravljanja opadom u jedinicama lokalne samouprave.

Vrlo korisna je bila prezentacija menadžera za indrustrijsku ekologiju “Lafarge Srbija” koji je govorio o upotrebi otpada u proizvodnji cementa. Verujemo da će zaključci i informacije biti uzeti u razmatranje prilikom početka javne rasprave o izmenama Zakona.

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *