Saopštenja

Zabranjen skup “Milijarda ustaje za pravdu” ispred Palate pravde

Uprava Višeg suda u Beogradu nije dala saglasnost da se ispred “Palate pravde” održi skup kojim se Beograd priključuje globalnoj kampanji “Milijarda ustaje za pravdu“, a kojom se traži pravda za sve žene koje su preživele nasilje. Skup je planiran za 14. februar, kada će se širom sveta održati događaji ispred relevantnih institucija.

Smatramo da je Viši sud  time pokazao da ne želi da učestvuje u rešavanju ovog velikog problema i da izbegava teme nasilja nad ženama i neadekvatne sistemske podrške borbi protiv ove vrste nasilja, kao i blage kaznene politike.

Skupom “Milijarda ustaje za pravdu” za žene koje su preživele nasilje, organizatori traže od države i državnih organa da preduzimaju efektivne i efikasne mere radi zaustavljanja i kažnjavanja svih oblika nasilja prema ženama i da primene Konvenciju Saveta Evrope o suzbijanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici. Detaljnije o obavezama koje proizilaze iz Konvencije protiv nasilja prema ženama koju je Republika Srbija ratifikovala 31. oktobra 2013. možete pročitati na sajtu kampanje Potpisujem.

Planirano trajanje skupa je pola sata, i za to vreme učesnici plešu koreografiju uz muzičku numeru, koja je ista u celom svetu. Ideja je da se kroz igru i pokret privuče pažnja i ukaže na neophodnost zaštite osnovnih ženskih ljudskih prava. Prisutnima se deli promotivni materijal i na razglasu se pušta pesma. Organizatori trenutno traže novu lokaciju za održavanje skupa.

Organizatori skupa u Beogradu u okviru kampanje “Milijarda ustaje za pravdu” za žene koje su preživele nasilje su Centar modernih veština i Autonomni ženski centar uz podršku organizacija Mreža Žene protiv nasilja i Mreža za Evropski ženski lobi.

milijarda_ustaje600200

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  • Gordana

    Od pogrešne osobe su tražili saglasnost 🙁

  • admin

    @gordana Nažalost, zahtev je morao da odobri Viši sud, jer je taj plato deo njihove zgrade 🙁

  • Nikola

    Niko ne može imati ništa protiv takve manifestacije i okupljanja. Ali, gledajući na Bosnu, država neće da se zajebava, jer ko zna našta masovni skupovi (makar kakvi i makar kojim povodom) mogu izići.