Centar Modernih veština

Neka igre počnu!

1 komentar | Datum : 16. 11. 2011. | Piše: Krunoslav Vidic

Kad u ponoć Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavi izborne liste u 12 izbornih jedinica, službeno će početi jedna od najkraćih izbornih kampanja u Hrvatskoj do sada. Mi koji živimo u RH znamo da će uskoro izbori, ali da slučajno upadnete u našu zemlju, bez poznavanja jezika domorodaca, jako teško bi ste došli do zaključka da se političari nadmeću oko toga tko će u parlamentu zastupati građane slijedeće 4 godine. Čak ni billboardi nisu previše zanimljivi jer uz plakate koje kao da je osmislio Grunf iz stripa Alan Ford, još uvijek nas jako malo poznatih faca razvučenih na najmanje 10 tak četvornih metara vreba pored ceste ili s pročelja zgrada. U cijelu izbornu priču se utopio i trgovački lanac Interspar koji je u izborno vrijeme odlučio liniju svojih exkluzivnih proizvoda reklamirati glavatim billboardom na kojem je Pierce Brosnan.

Do sada vladajući HDZ, ovaj se put, odlučio u prvom valu odraditi plavo bijelu kombinaciju s tekstualnim porukama. Nit vodilja im je „Čuvajmo Hrvatsku!“. Koliko se dalo isčitati, HDZ je kampanju htio bazirati na nacionalnim vrijednostima usmjerenima prema Europi. Naglašavali su da su Hrvatsku uveli u EU, ali da su oni jedini sposobni tamo ju sačuvati. Budući da je HDZ, u međuvremenu, kao pravna osoba dospio na optuženičku klupu zbog pretakanja proračunskog, odnosno našeg novca, u stranačke i privatne džepove, morali su mijenjati kampanju. U prvi plan je došla poruka „najjači smo kad je najteže“ i predsjednica stranke Jadranka Kosor. Prema svemu sudeći, i u HDZu su svjesni da su izbore izgubili. Sada vode bitku da ih časno izgube, da naprave rezultat bolji od onog 2000.  kada su završili na 46 mandata. S obzirom da je Kosorica prilično raščistila izborne liste i rješila se većine unutarstranačkih protivnika, čini se da si kupuje priliku da ostane na čelu stranke, unatoč izbornom porazu. To, u HDZ-u, definitivno neće biti lak posao. Inače, prije nešto sam tweetnuo da je za HDZ svaki rezultat na #izboriHR koji im bude dao 35 mandata ili više njihov fenomenalan uspjeh. Pri tom sam mislio na svinjac koji su napravili u Hrvatskoj i stanje u kakvom zemlju ostavljaju nakon 8 godina mandata.

S druge strane, Kukuriku koalcija nastavlja predstavljati svoj Plan 21, nastoje napraviti što manje grešaka i na izbore 4. prosinca donijeti dvadesetak postotnih poena prednosti koliko prema anketama imaju u odnosu na do sada vladajuću ekipu. Budući da još nisu otkrili kako će izgledati u službenom dijelu izborne utrke, moglo bi se reći u finišu, može se pretpostaviti da će „pjetlići“ ostati dosljedni dosadašnjim rješenjima. O tome znakovito govori izjava njihovih kreativaca koji su rekli da oni rade na isti način, bilo da je riječ o jogurtu ili o politici.

Zanimljivo je primijetiti kako je ova izboran kampanja u Hrvatskoj veliki korak unazad, kad se gledaju aktivnosti na internetu. Iako je Kukuriku koalicija pokušala objediniti sve njima poznate alate na jedno mjesto i napraviti integriranu web kampanju, imam dojam da im to nije uspjelo. A u tom me dojmu drže i brojke koje su došle do mene. O njima ću, ako bude interesa, nakon izbora. Obećao sam nekima da neću talasati. I ma koliko mi bilo teško, suzdržavam se. S druge strane, HDZ nije napravio apsolutno ništa u on line svijetu. Malo su osvježili site, na njemu objavili program i svakodnevno internaute filaju raznim informacijama i vijestima, ali nema konverzacije. Nisu službeno prisutni niti na jednom društvenom mediju i ne daju čak ni generičke odgovore tipa „o tome i tome nemamo pojma, ali ćemo pitati pa ćemo se vratiti s odgovorom“ ili „hvala vam na vašoj potpori“.

KOMENTARI | Za sada Jedan komentar | Upišite komentar

  1. Milos

    Interesantno je da su TV spotovi pušteni prvo na Internet, a posle ponoći ili tek danas ujutru će biti pušteni na TV-u. To pokazuje koliko izborna regulativa ne ide u korak sa vremenom. Inače i TV spot “Kukuriku” kolaicije
    http://www.jutarnji.hr/kukuriku-koalicija-snimila-spot-kojim-porucuje–mi-imamo-plan-/987735/ potvrđuje to što si rekao o jogurtu i politici

Ostavite komentar


Izrada: MWEB