Socijaldemokratija

Donosioci odluka samo spasavaju svoj obraz

Tokom jučerašnjeg dana u zvaničnim pregovorima nije bilo većih promena i napretka. Većinom se sve svodilo na izlaganje šefova država o stavovima koje su njihovi delegati zastupali i pre konferencije. Nevladin sektor je nastavio da negoduje zbog sadržaja završnog dokumenta. Na sastanku predstavnika najvećih nevladinih organizacija koje se bave održivim razvojem i životnom sredinom kao što su greenpeace, WWF, 350 pokret i drugi, potpisano je zajedničko saopštenje kojim kažu da ne podržavaju dokument “Budućnost koju želimo”. U tom saopštenju oni poručuju da se budućnost koju oni žele ne nalazi u zvaničnom dokumentu koji će se usvajati na Konferenciji,  jer u njemu nema konkretnih obaveza, akcija i ograničenja, i ni u jednom od 283 paragrafa nisu navedene konkretne stvari. Još uvek nije sigurno da li će biti moguće napraviti značajne promene u dokumentu.

Naši delegati su juče predstavili studiju o zelenoj ekonomiji.  Takođe je juče, u sklopu Rio centra u kom se održava Samit, održan i #occupyrio protest.

“Iz mog ugla #Rioplus20 je potpuno rasulo. Rio centar u kom se održava Samit je sat vremena udaljen od grada, a kako se zbog silnih delegacija  non-stop zatvaraju ulice tamo se stiže za jedva sat i po. Podovi su im užasno klizavi i klimavi, i ne znam kako se još nisam slomila. Internet radi 5 min pa ne radi 5h. Medija centar je  baš mali, nigde nema mesta ni da se sedne i da radimo tako što sedimo na podu. Skoro sve sesije kasne. Klime konstantno rade pa smo svi prehlađeni i šmrcavo se pozdravljamo. I evo da konačno kažem svoje mišljenje: nisam zadovoljna dokumentom sa svoje aktivističke strane, i zato se pitam gde je tu budućnost koju mi želimo?”, Sanja Jovanović. 

 Izgleda da su donosioci odluka ipak došli samo da spasu svoj obraz.

 

Napomena: Zahvaljujemo našoj saradnici Sanji Jovanović koja u Riju prati Konferenciju i redovno nas izveštava

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *