Forum o rodnoj ravnopravnosti u političkim strankama

OSCE misija u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Agencijom za rodnu ravnopravnost i Odborom za rodnu ravnopravnost Parlamentarne skupštine organizovala je 7. maja u Sarajevu Forum o rodnoj ravnopravnosti u političkim strankama. Jedan od ciljeva ovog Foruma je bio da se pronađe odgovor na pitanje kako premostiti jaz izmedju proklamovanih zakonskih normi i stvarne zastupljenosti žena u politici.

Moderator na Forumu je bio naš Miloš Đajić koji je održao dva uvodna predavanja, Programi političkih stranaka iz rodne perspektive i Kako do većeg uključivanja žena u rad političkih stranaka. U uvodnom delu su se obratili Niko Lozančić, predsednik Odbora za ravnopravnost polova Parlamentarne skupštine, Samra Filipović, direktorka Agencije za ravnopravnost polova BiH, Thomas Busch iz političkog odeljenja Delegacije EU u BiH i Nina Saumalainen, zamenica šefa Misije OSCE. Gospodin Lozančić je tom prilikom izjavio: “Zakonodavni okvir u BiH je zadovoljavajući ali na mnogim mestima se kasni sa implementacijom.  Zbog toga je između ostalog potrebno doneti novi Zakon o političkim strankama kojim bi se regulisala zastupljenost manje zastupljenog pola.”

forum

Na Forumu su bili prisutni predstavnice/ci  šest političkih stranaka SDP BiH, HDZ BiH; SBB, NSRzB, SDA, PDP i SDS. Liderke iz tih stranaka su prezentovale svoja iskustva i dostignuća u borbi za ravnopravnost polova.

S obzirom na predstojeće izbore i njihov značaj za glasače oba pola i kandidate, na Forumu je analizirana rodna perspektiva stranačkog rada, tačnije procedure regrutovanja i programi. Razmenjana su mišljenja o rodnoj perspektivi u programskim dokumentima političkih stranaka, kao i o praksi kojom se podstiče angažman žena u političkim strankama. Naglašeno je da je država dužna preduzeti sve mere s ciljem otklanjanja diskriminacije žena u političkom i javnom životu, kako je predviđeno i Konvencijom o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, koja je sastavni deo Ustava BiH. Više puta je konstatovano da bez većeg uključivanja žena u politički život i stvarne ravnopravnostižena neće biti moguć napredak i promena.

Na kraju su stranke pozvane da potpišu “Izjavu o opredeljenosti ravnopravnosti polova za političke stranke” koju su zajednički pripremili Misija OSCE i Agencija za ravnopravnost polova. Tekst Izjave možete preuzeti ovde.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *