Ženska prava

Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv naselja prema ženama.

preuzeto sa www.unwomen.org

preuzeto sa www.unwomen.org

U Republici Srbiji je do novembra 2014. ubijena 21 žena. Iako je, čini se,  u medijima prisutna težnja da se naglasi kako je u sklopu opšteg boljitka u društvu došlo i do smanjenja broja zabeleženih slučajeva ubistava koji su rodno motivisani, nije poželjno na ovaj način interpretirati podatke. Podaci o broju stradalih žena možda pokazuju tendenciju smanjenja ali je, kako, između ostalih, izveštava Vesna Stanojević koordinatorka sigurnih kuća i direktorka Savetovališta protiv nasilja u porodici, do 21. novembra 2014. godine od savetovališta je neku vrstu pomoći zatražilo 2.712 žena.

Naime, treba naglašavati da je pad stope prisutan ali da nije zadovoljavajući kako bi se istakla težnja ka nultoj toleranciji na nasilje uopšte i posebno na nasilje usmereno prema ženama. Takođe neizostavno treba imati u vidu da mnogi slučajevi rodno zasnovanog nasilja ostaju neprijavljeni a tome na put može stati samo odlučno suprostavljanje svakom vidu nasilja.

preuzeto sa www.unwomen.org

preuzeto sa www.unwomen.org

 

U godini u kojoj, između ostalog i zahvaljujući naporima velikog broja udruženja i nevladinih organizacija, ratifikovana Konvencija  Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija), ostalo je da država  uradi još dosta toga u cilju usaglašavanju zakona i propisa Republike Srbije sa standardima ove međunarodne Konvencije. Iako je Republika Srbija jedna od prvih 10 potpisnaca Istanbulske konvencije na šta možemo da budemo ponosni, svaki izgubljeni ženski život predstavlja opomenu da nije samo dovoljno usvajati zakone i donositi propise već da najvažniji test predstavlja osiguranje njihove primene.

Veliki broj organizacija širom naše zemlje obeležava ovaj dan pa se tako na Trgu republike u Beogradu organizuje potpisivanje Zastave solidarnosti sa ženema koje su preživele muško nasilje dok je Generalni sekretarijat Organizacije UN pokrenuo je globalnu kampanju UNiTE to End Violence against Women čiji je slogan “Orange YOUR Neighbourhood“.

preuzeto sa www.unwomen.org

preuzeto sa www.unwomen.org

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 25. novembar je 1999. godine uveden sa ciljem da se podigne svest o tome da su žene šitom sveta često žrtve različitih oblika nasilja. Ovaj datum odabran kako bi se očuvalo sećanje na  na brutalno ubistvo sestara Mirabel, političkih aktivistkinja u Dominikanskoj Republici, 1960. godine. Datum ujedno obeležava i početak „16 dana aktivizma” koji traju do 10. decembra, međunarodnog dana ljudskih prava.

 

 

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *