Saopštenja

Milijarda ustaje za pravdu za žene

Kako danas saznajemo,  žena koja je ubijena 2012. godine,  čekaće na pravdu još neizvesno dugo[i]. Zato smatramo da je protest kojim se traži pravda za žene koje su žrtve nasilja više nego potreban.

Centar modernih veština, Autonomni ženski centar i Mreža “Žene protiv nasilja” će se pridružiti globalnoj kampanji “Milijarda ustaje za pravdu” i organizovati skup u Beogradu, 14. februara na Trgu Republike sa početkom u 12h. Slični događaji će se organizovati na još 10 lokacija širom Srbije (Kikinda, Kraljevo, Kruševac, Kragujevac, Leskovac, Vlasotince, Zemun polje, Novi Bečej, Niš, Bujanovac).

Skupom “Milijarda ustaje za pravdu” za žene koje su preživele nasilje, i posebno one koje su ubijene, organizatori traže od države i državnih organa da preduzimaju efektivne i efikasne mere radi zaustavljanja i kažnjavanja svih oblika nasilja prema ženama i da primene Konvenciju Saveta Evrope o suzbijanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici.  Više informacija o globalnoj kampanji možete pogledati za zvaničnom sajtu – http://www.onebillionrising.org/ .

Organizaciju podržavaju UN agencije u Srbiji (UNDP; UNICEF i UN Women) u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji“

Podsećamo na poraznu statistiku: 2013. godine u SRBIJI su 43 žene UBIJENE od strane partnera ili člana porodice. To je 11 ubistava žena više nego u 2012. godini. Za krivično delo SILOVANJE u 2012. godini u Srbiji podneta je samo 121 prijava, a SAMO 67 silovatelja je osuđeno. Za NASILJE U PORODICI u 2012. godini podnete su krivične prijave za samo 3624 osobe, iste godine osuđeno je 1472 lica za krivično delo nasilje u porodici. Najveći broj lica je dobio uslovnu kaznu. 9325 ŽRTAVA NASILJA U PORODICI evidentirano je u 2012. godini, iste godine sudovi su izrekli svega 380 presuda kojima se određuju mere zaštite.

1 od 3 žene na svetu će biti silovana ili pretučena tokom života. To je MILIJARDA žena!

milijarda_ustaje600200

 


[i] Presuda Darijanu Musiću, koji je u julu prošle godine osuđen na 35 godina zatvora za ubistvo manekenke Vladislave Červenko, ukinuta je

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *