Saopštenja

Približimo Skupštinu građanima

Centar modernih veština i Fondacija Konrad Adenauer, zajednički su organizovali prezentaciju animiranog filma “Javno zagovaranje u Narodnoj skupštini Republike Srbije“, kao i knjige “Javna rasprava” prof. dr Marijane Pajvančić. Prezentacija je održana u četvrtak, 10. oktobra 2013. u 12h u  Narodnoj skupštini RS.

Događaju je prisustvovalo oko 60 aktivista, narodnih poslanika, predstavnika organizacija civilnog društva i medija kojima su se između ostalih obratili: Gordana Pilipović i Henri Bohnet (Fondacija Konrad Adenauer), Nebojša Stefanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Prof. dr Marijana Pajvančić (Fakultet evropske pravno-političke studije, Novi Sad Univerzitet Singidunum), Miloš Đajić (Centar modernih veština).

01 600x300

U uvodnom obraćanju Gordana Pilipović pozdravila je prisutne i rekla da je zadovoljna što su knjiga i animirani film objavljeni pre Izveštaja o napretku Komisije EU.

            Nebojša Stefanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, rekao je da učešće građana i građanki u zakonodavnim aktivnostima bitno doprinosi konačnom izgledu zakonskog rešenja i najavio skoro donošenje izmena i dopuna Zakona o Narodnoj skupštini, čime će se saradnja obe strane dodatno unaprediti. On je istakao da je pored direktnih televizijskih prenosa sednica Skupštine sada moguće preko interneta pratiti i sednice različitih skupštinskih odbora, kao što je moguće pročitati i stenograme sa zasedanja, što rad Skupštine čini javnim.

            Autorka knjige prof. dr Marijana Pajvančić je rekla da knjiga predstavlja set uputstava i preporuka kako organizovati Javnu raspravu i naglasila da bi u bućnosti volela da se više Javnih rasprava bavi temom primene zakona i zakonskih odredbi, naročito tokom budućih pregovora sa EU. Ona je naglasila da Javna rasprava treba da bude kontrolni instrument rada vlade. Dodala je da treba manje postavljati pitanja “Zašto Narodna skupština ne učini nešto za nas?” već se treba pitati šta je to što mi mižemo da uradimo da bi Narodna skupština zadovoljila naš interes.  

02 600x300

            Miloš Đajić iz Centra modernih veština je rekao da predstavljeni animirani film na jednostavan način prikazuje postupke na koji građani i građanke mogu da doprinesu konačnom izgledu zakona koji se usvajaju u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Cilj filma je da doprinese boljem poznavanju složenih skupštinskih procedura kako bi se zainteresovana javnost motivisala da više koristi postojeće mogućnosti. On je istakao da je glavna ideja prikazanog filma da se njegovim objavljivanjem što većem broju građana omogući uključivanje u rešavanje svojih i problema svoje lokalne zajednice.

 

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  • Бане

    Како вас само није срамота?!
    Позивате се на важећи Устав Реп Србије на почетку филма, а сами не поштујете чл. 10 тог Устава. Да ле сте свесни уопште да на тај начин (модерним вештинама?!) делујете на нарушавању Уставног поретка у Републици Србији?
    Поздрав од Банета.

    • admin

      Poštovani @Bane, Hvala Vam na komentaru. Mislim da pogrešno tumačite član 10. Ustava Republike Srbije koji kaže “U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćirilično pismo….” Očigledno ne razumete šta znači službena upotreba jezika na koju nas upućujete, jer mi nismo institucija (organ, ustanova….) na koju se ova odreba odnosi. Pogledajte član 3. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma. 🙂